Fiberoptiskt internet är framtiden för bredband. Den använder fiberoptisk teknik för att nå de snabbaste hastigheterna som finns idag, så snabbt som 10000 Mbps (1Gpbs). Bredband är viktigt för den moderna världen vi lever i.

Med fiberoptisk teknik blåser fiberinternet sina konkurrenter ur vattnet. I den här guiden kommer vi att täcka allt du behöver veta om fiberinternet, inklusive hur det fungerar och de utmaningar som är förknippade med det.

Hur bredband via fiber fungerar

När vi hänvisar till ”fiber” i den här guiden talar vi om fiberoptiskt internet, vilket är en form av fiberoptisk kommunikation. Genom att skicka en ljusstråle genom fiberoptiska glaskablar kan vi överföra information genom en verkligt fascinerande process.

Med fler människor som använder datatäta streamingtjänster, smarta enheter och videosamtal behöver vi mer data. Det genomsnittliga hushållet använde 240 gigabyte data per månad under 2018, en ökning med 26% jämfört med föregående år.

Det sa också att det kan finnas flera andra fördelar för konsumenter och företag:

  • Skapa jobb med fokus på infrastruktur
  • Öka företagens produktivitet
  • Minska behovet av pendling genom att underlätta fjärrarbete

Snabbare anslutningar gör det snabbare att ladda ner filmer, spela onlinespel eller använda streamingtjänster.

Vad är bredband med fiber?

Bredband är en term för höghastighetsanslutningar som bär internetdata och andra typer av trafik. Det finns tre huvudtyper av bredbandsanslutning som länkar den lokala telefonväxeln till ditt hus:

  • ADSL (asymmetrisk digital abonnentlinje) använder kopparkablar till ett gatunivåskåp eller kopplingsdosa och vidare till huset
  • FTTC (fiber till skåpet) använder en snabbare fiberoptisk kabel till skåpet, men sedan kopparkabel därifrån till huset
  • FTTP (fiber till lokalerna) använder en fiberoptisk kabel för att ansluta till hushållen utan att använda någon kopparkabel Koppar har varit ryggraden i internetinfrastrukturen.

Typer av fiber

Den enklaste typen av optisk fiber kallas single-mode. Den har en mycket tunn kärna med en diameter på cirka 5-10 mikron (miljondelar meter). I ett enfunktionsläge går alla signaler rakt ner i mitten utan att studsa från kanterna (gul linje i diagrammet).

Kabel-TV, internet och telefonsignaler bärs vanligtvis av enfunktionslös fibrer, förpackade i en enorm bunt. Kablar som detta kan skicka information över 100 km. En annan typ av fiberoptisk kabel kallas multiläge.

Varje optisk fiber i en multiläge-kabel är ungefär tio gånger större än en i en enda-läge-kabel. Detta innebär att ljusstrålar kan färdas genom kärnan genom att följa en mängd olika vägar (gula, orange, blå och cyanlinjer) – med andra ord i flera olika lägen. Multiläge-kablar kan bara skicka information över relativt korta avstånd och används (bland annat) för att länka samman datornätverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *