Elpriser och elavtal är ofta en ganska dyr månadskostnad. Det är helt enkelt dyrt med el. Detta leder till att allt fler jämför och försöker hitta bättre och framförallt billigare elleverantörer.

Men hur går det egentligen till? I den här artikeln kommer du få all information kring hur man som lekman lyckas med att kamma hem ett billigt elavtal.

Så byter elleverantör på 5 minuter

Det första man bör göra när man är på jakt efter ett nytt elbolag är att säkerställa så att man inte har ett bundit avtal idag. Om du har en bundet elavtal kan det nämligen kosta onödigt mycket att luckra upp detta avtal.

Om du däremot inte har något bundet avtal just nu kan du börja jämföra aktörer mot varandra. Det finns som tur är en hel del sajter för detta, men det går utmärkt att göra en jämförelse helt själv.

Fasta avgiften

Den fasta avgiften innebär helt enkelt att du som kund betalar in en viss summa varje månad – oavsett hur elmarknaden eller priserna ser ut. Oftast brukar denna avgift ligga på 40 eller 60kr.

Det första steget för att hitta en bra elleverantör blir således att lokalisera ett elbolag med en låg fast avgift.

Påslaget

Andra saker som påverkar din slutgiltiga månadskostnad är elpriset. Här kan det skilja sig ganska mycket mellan olika leverantörer av el. Ett lågt påslag är framförallt av värde för dig som är på jakt efter rörliga elavtal.

När man talar om påslagel, menar man helt enkelt de kostnadstillägg som kan tillkomma i ett elavtal ovanpå inköpspriset för elen. Ett påslag består ofta av ett visst antal ören/kWh som elbolaget lägger på inköpskostnaden för el per kWh.

Sammanfattning

Att hitta en ny elleverantör som är både bättre och billigare än din nuvarande är i praktiken inte särskilt svårt. Det krävs heller inte särskilt mycket från dig. Däremot, finns det faktiskt webbplatser och tjänster som kan göra hela jämförelsen lite mer träffsäker.

Ett hett tips är att surfa in på Elleverantör, som helt enkelt listar de billigaste alternativen just nu. På så vis kan man som konsument spara in flera timmars jobb. Däremot är det såklart bra att ha koll på sakerna som vi beskrivit i artikeln. Kunskap är makt, även när det kommer till byta av elbolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *